skip to Main Content
Werk-Vitaal is partner van het Ziekenhuis VieCuri

150.000 onterechte uitkeringen

Trouw schrijft dat ongeveer 150.000 arbeidsongeschikten in Nederland ontvangen ten onrechte een uitkering. Dat stelt Novag, de vakbond van verzekeringsartsen die werken voor uitkeringsinstantie UWV. De belangrijkste oorzaak is een groot gebrek aan herkeuringen. De meeste arbeidsongeschikten zien jarenlang geen verzekeringsarts nadat ze (deels) zijn afgekeurd. Terwijl velen in die tijd herstellen. De Nederlandse vereniging van verzekeringsartsen NVVG onderschrijft dit.

Onderzoeksbureau Ape stelt vast dat 58 procent van de volledig afgekeurden in de WGA op korte of lange termijn een gunstige herstelprognose heeft. En dat 28 procent volledig herstelt. Toch gaan zij zelden weer aan het werk.

“De WGA is een eindstation, terwijl het een tussenstation moet zijn.” zegt VVD-Kamerlid Anoushka Schut-Welkzijn. Zij kaartte dit al twee jaar geleden aan, maar kreeg weinig gehoor bij andere politieke partijen en bij de minister van sociale zaken. Op 28 september wordt nu echter een initiatiefnota van Schut-Welkzijn over een periodieke herkeuring in de Tweede Kamer behandeld.

Bron: Trouw
Back To Top